Kiraan skodeng

Student Free Stuff

Thursday, January 20, 2011

HaPpY PuBliC HoLyDaY

Assalamualaikummm.....haaa arini ni cuti umum kt hampir smua negeri kat malaysia ni..so time ni la rakyat Malaysia bertungkus lumus n berlumba-lumba nk wat taik mata..
wkakakakkakakakaa...
tapi,adess mcm mn la ehin blh bgn awal arini... spoil btl la..ehin nk tdo lg...nk tdo n nk tdoo...xnk la lepaskan peluang utk tido sepuas-puasnya...ok msti ramai x tau ape tjuan smbutan hari thaipusam ni,yg kita tau org hindu akn pergi ke kuil or batu caves beramai-ramai n nnt ada acara cucuk-cucuk badan tu..tp knp kena cucuk badan..
ni ehin nk cerita n kita tambahkan ilmu skit..
Hari Thaipusam merupakan hari menunaikan nazar dan menebus dosa atau memohon ampun di atas dosa-dosa yang telah dilakukan selama ini. Tidak semua penganut Hindu akan menunaikan nazar. Nazar ialah memohon sesuatu hajat kepada Dewa Murugan dan jika permohonan dikabulkan, maka satu acara tertentu diadakan sebagai tanda kesyukuran.


Pada hari itu mereka akan membawa susu yang berwarna putih kerana susu itu dianggap paling suci . Susu ini diisikan dalam belanga tembikar atau kini dalam belanga aluminium. Belanga berisi susu ini akan dihias dengan pelbagai corak , warna , daun dan benang. Belanga ini akan dijunjung di atas kepala dari luar kuil hinggalah ke dalam kuil. Tidak semua penganut Hindu membawa belanga berisi susu ini.

Ramai juga lelaki Hindu yang mencukur rambut pada hari tersebut dan mewarnakan kepala dengan warna oren. Perkhidmatan menggunting rambut ini ada disediakan di luar kuil dengan bayaran tertentu. Ia merupakan satu bentuk melepaskan atau membayar nazar.
Bagi yang memohon ampun agar dosa mereka diampunkan, kavadi akan dibawa atau dijunjung di atas bahu atau di atas kepala. Kavadi ini diperbuat daripada beberapa rod besi atau kayu yang di atasnya terletak patung dewa Murugan dengan pelbagai saiz dan bentuk. Antara hiasan utama kavadi ialah bulu burung merak dan bunga-bungaan. Pembawa kavadi ini terdiri daripada lelaki , perempuan, tua, muda dan kanak-kanak. Berat dan saiz kavadi ini bergantung kepada kemampuan seseorang. Selain itu pembawa kavadi akan diiringi oleh beberapa orang pembantu khas dari tempat masing-masing. Ada yang diiringi dengan kumpulan muzik , mangkuk perasap kemenyan dan lain-lain. Dari semasa ke semasa, 
pembawa kavadi akan berehat di tangga-tangga tertentu , berehat dan diberi minum.

Dewa Murugan

Pelbagai cara menyiksa diri bagi menunjukkan mereka memohon ampun. Antaranya ialah berjalan di atas kasut berpaku. Mereka melangkah perlahan-lahan mendaki tangga-tangga kuil hingga tiba ke sisi patung Dewa Murugan di dalam gua Batu Caves. Ada juga yang mencucuk panah besi pada lidah dan pipi dari kiri ke kanan dengan panah pendek dan panjang. Yang lain pula mencucuk belakang mereka dengan puluhan mata pancing yang bersaiz 10 sm. Mata pancing itu disangkut dengan buah limau nipis yang teramat pedih rasanya. Ada juga mata pancing itu bertali dan ditarik oleh para pembantu.haaa tu la serba sedikit tentang thaipusam yg ehin nk share dgn u all.yela x guna kita cuti arini tp kita  x tau knp kita cuti...n skrg PM kita slalu sebut 1 Malaysia,so ni la satu cara kita nk tunjukkan yang kita ada semangat 1 Malaysia....x salah kalau kita cuba faham adat dan budaya bangsa lain...


so selamat bercuti dan selamat menyambut hari thaipusam kepada semua penganut agama Hindu....

No comments: