Kiraan skodeng

Student Free Stuff

Saturday, December 31, 2011

suka duka pahit dan manis




Assalamualaikumm dan salam satu malaysia kepada semua teman-teman yang sudi singgah di blog ehin....

haii semua...ehin harap u all semua bertambah ceria dan gembira menjelang sambutan tahun baru.. kurang beberapa detik lagi kita akan menyambut tahun baru...tahun 2012..... terasa pahit dan sayang untuk meninggalkan tahun 2011..tahun yang memberikan ehin 1001 pengalaman yang membuatkan ehin menjadi lebih dewasa pada masa akan datang..

jika dihitung dan di timbang semula pengalaman yang ehin perolehi pada tahun ini membuatkan ehin terasa sangat bertuah...ehin nak share dengan u all semua pengalaman gembira yang ehin lalui sepanjang tahun ini... 

syukur kehadrat Illahi kerana tahun ini ehin berjaya menghabiskan pelajaran ehin dengan baik....ehin telah berjaya memegang segulung diploma... ehin seperti tidak percaya yang ehin mampu memilikinya setelah  pelbagai dugaan yang ehin hadapi..tahniah juga kepada rakan seperjuangan ehin yang sama-sama berjaya menamatkan pelajaran di peringkat diploma..

pada tahun ini juga ehin telah berjaya untuk memcapai target atau sasaran pointer..alhamdulillah pada semester akhir ehin memperoleh 3.71....ini semua berkat doa ibubapa dan tunjuk ajar para pensyarah serta bantuan dari rakan-rakan ehin.

2011 juga menberikan ehin pengalaman sedih yang membuatkan ehin semakin kuat pada hari ini...membuatkan ehin sedar tentang apa yang kita hajatkan kadang kala tidak akan menjadi seperti yang di harapkan... ehin kehilangan insan yang rapat dan pernah bertakhta di hati ehin... ehin sedar kita hanya mampu merancang tapi Allah mentukan segalanya... dia bukan jodoh untuk ehin dan dia bukan yang terbaik untuk ehin... mungkin suatu hari nanti ehin akan ketemu sinar kebahgiaan yang ehin cari...




kepada si dia, ehin doakan yang terbaik untuk kamu..semoga kamu bahagia di samping yang tersayang..belajarlah untuk menjadi jujur dalam menjalinkan sesuatu hubungan... ehin sedar ehin telah melakukan banyak kesalahan,telah banyak melukakan hati kamu..ehin memohon maaf...halalkan segala apa yang telah kamu berikan kepada ehin...ehin berterima kasih kepada kamu kerana sudi meletakkan ehin di dalam hati kamu walaupun seketika.terima kasih kerana banyak menyokong dan memberi dorongan kepada ehin....pengalaman sepanjang 2 tahun kita menjalinkan hubungan akan tetap ehin simpan di dalam hati ehin..

ehin berharap tahun baru yang bakal menjelma ini dapat memberikan ehin kebahgiaan yang ehin cari.... lupakan segala kepahitan yang berlaku pada tahun ini..teruskan hidup pada masa hadapan...anggaplah kepahitan dan kemanisan yang telah kita kecapi pada tahun ini adalah untuk menjadikan insan yang lebih baik...

sekiannn
assalamualaikummm

p/s:: tersenyum baca entry yang lama...semua kenangan yang terindah



Tuesday, December 27, 2011

Menghitung hari

Assalamualaikum dan salam satu malayia

haii semua..ades gila lama ehin tak update apa-apa dalam blog ni...sawang dah bersepah dalam ni..ehehehe....labah-labah dah banyak ni..ehehe..korang semua apa kabar?? rindu sangat-sangat dekat korang semua....

wahh tahun 2011 bakal berakhir tidak lama lagi..so time-time macam ni mesti ramai yang mula memasang angan-angan...adess korang ni sebelum memasang angan-angan  or azam baru,in nk tanya korang ni dah capai target azam tahun ini ker?/

ehin bersyukur kerana azam ehin tercapai...alhamdulillah...sekarang in dah bergelar graduan...thanks to ALLAH,keluarga dan para sahabat...huhuhuh.......

alamak in sendiri tak tahu nak coret apa dekat blog ni..dah lama sangat in tinggal..nanti kalau ada masa in akan update lagi..tata semua

Thursday, September 29, 2011

Sebal

Assalamualaikum dan salam satu malaysia...

haii semua...how your day???hope semua berjalan lancar..amin..huhuhu...actually ehin tak ada motif atau topik yang best untuk ehin share dengan korang...hidup ehin pun tak ada apa yang menarik..semenjak in bergelar penganggur terhormat kat rumah ni,kehidupan sosial ehin jadi terbatas...

no more hang out,no more new frend....and the most important is not more new secret admire..hahahaha..adess ayat memang ayat mintak kaki kan kan kan...ehehehhe....macam hot je cakap macam tu..ehehehhee.....

ehin rindu nak berblogging macam dulu..aktif menulis dan rajin meluahkan isi hati ehin di sini...pada yang rajin view blog ehin mesti tahu ehin ni memang sebal dan sengal dalam menulis..ehehhehe.....

yang paling ehin rindu,ehin nak buat video lepas tu upload kat blog..hhehehhee....bila member tengok,mula la kutuk mengutuk..ehehhehee....memang best dah sempoi laaa....nanti kalau ehin ada masa ehin akan rakam and nyanyi lagi...

k la semua,in mintak diri dulu....assalamualaikummm....tataaaaa

Friday, September 23, 2011

Cinta Datang Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

haii semua...wahhhhhhh tajuk ehin kali ini macam apa je...ermm betul ke cinta datang lagi???betul ke betul ker????hehehehee...last post haritu macam kecewa yang teramat..hahaha..sekarang cakap cinta datang lagi..apa nih??keliru makcik..hahhhhahaha..

ok lah sejujurnya sekarang ehin dalam proses mengenal hati budi seseorang....namanya biarlah dirahsiakan...tak mahu la pukul gendang tapi apa pun tak ada...cukuplah apa yang jadi dulu....in berharap si dia boleh menerima in dengan seadanya dan ikhlas berkawan dengan in..

in takut dia hanya jadikan in sebangai persinggahan untuk mengisi kekosongan dirinya dikala sunyi....erm kenapa in terlalu curiga terhadap dirinya??terlalu meragui apa yang dia hulurkan pada diri in.......ini semua kerana rasa takut dan fobia yang teramat.......

apa yang mr MAZ buat terhadap ehin,amat pedih rasanya...malunya tidak dapat ditanggung.....cukup lah..kali ini ehin akan lebih berhati-hati...

opss dah-dah,macam terlebih emosi pula in kali ni..hehehe.....lagi 2 minggu in akan menghadiri majlis konvo in..wahhhhh so excited la.....hehehhee...dalam otak ni terbayang yang ehin memakai jubah dan memegang scroll...wehhh.....agak-agaknya ada tak insan yang sudi membuat kejutan untuk ehin???ehhehehee....

gila memang gila imaginasi in....hehehe...kuat betul berangan......ok lah all,in rasa in dah mula menyimpang...nanti kita jumpa lagi di next entri....tata semuaa.......gonna miss u...

Monday, September 12, 2011

Hidup Single!!!!

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia to all.....

wahhhhhh dah lama tak update apa-apa dekat sini.. actually sejak ehin mula kerja,ehin memang busy sangat-sangat kadang-kadang ehin sengaja untuk "membusykan" diri..hihihi.. dah 2 bulan ehin menjalani kehidupan tanpa seorang kekasih or boyfriend..ermm semuanya berjalan lancar..and be honest memang ehin suka kehidupan ehin yang sekarang...you all nak tahu kenapa??

haaa sebab i can do whatever i want k...ehin tak payah nak poyo-poyo mintak permission dari manusia yang bernama kekasih..yela kadang-kadang kekasih ni terlebih over dari parent kita.dia pula nak control kita lebih-lebih...betul tak??heehhee..opss its sound like ehin ni macam dah anti je perkataan cinta...

opppss mana ada..ehin tak anti tapi bagi ehin itulah kenyataan kan??the reality..nak cerita pasal kehidupan single ehin..seronok sangat-sangat lah..tipu la kalau ehin tak ingat langsung dekat si dia tapi malas nak layan sangat perasaan ni sebab i'm sure yang dia tengah happy with other gurl...so ehin doakan dia bahagia dengan pilihan hati dia...

ok stop cakap pasal mamat tu...kita cakap pasal ehin ek....sejak single ni saham ehin naik kot..wkakakakaka sejak bila pulak ehin main saham ni..ehehhehee...tapi ehin tetap rasa saham ehin naik...lantak la orang nak cakap ehin ni perasan or whatever..hehehehe...janji ehin happy....

lepas putus ni ramai yang cakap muka ehin makin berseri..oppsss biar betul??macam tak percaya je...biasanya kalau orang tengah dilamun cinta muka berseri tapi ehin pula lain..ehehhehe....kalau betul makin berseri ehin bersyukur sangat..Alhamdulillah...thanks to Allah.....

opss lupa pula nak ucap selamat hari raya kepada semua...ehehehe...maaf zahir dan batin ye...kita kira kosong-kosong la ekkk....lepas tu ehin nak ucapkan selamat hari merdeka....dan last sekali selamat hari malaysia....hehehehehe.....

k lah to all thanks sebab sudi singgah dekat blog ehin ni..ada masa dan jodoh kita berjumpa lagi..tata................zaassssssssssssss.......

Monday, July 11, 2011

Pedih

Assalamualaikum dan salama satu malaysia to all my fren here..

its seems like long time that i'm not update anything at here right??? wahhh ehin try speaking tuh beb...wkakakak bukan senang ehin nak speaking...ni kira hantu omputeh dah merasuk diri la ni...

ok ok sekarang ehin nak share apa yang jadi pada ehin...ermmm so many things happen to me...sampai ehin macam dah putus harapan la...ermmm

cinta,memang orang cakap satu perjudian...kita letak segala pada cinta then belum tentu cinta itu datang pada kita...macam yang terjadi pada ehin sekarang...semua yang terjadi pada ehin sekarang berlaku dalam sekelip mata...macam magic..

ehin tak salahkan takdir dalam hal ini,ehin juga tak salahkan si dia..mungkin jodoh kami tak lama...tapi apa-apa pun ehin doakan yang terbaik dalam hidup dia..semoga apa yang jadi pada kami,memberikan kami pengajaran..


Sunday, June 19, 2011

selamat hari bapa

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua...

hari ini genaplah 19.6.2011 dan tarikh ini merupakan satu tarikh bagi menyambut hari bapa..ermm sejujurnya ehin memang tak pernah tahu bila tarikh hari bapa dan sudah tentu la ehin tidak pernah meraikannya...

its doesn't meas yang ehin tidak menyayangi ayah ehin...ehin sangat sayangkan ayah ehin walapun hubungan kami mungkin tidak seperti hubungan ayah dan anak yang lain...mungkin ini berpunca dari diri ehin sendiri...

sejak dari kecil ehin tidak begitu rapat dengan ayah ehin..ehin seolah-olah kaku ketika berada bersamanya..semua orang mengenali ehin mengakui yang ehin seorang yang talkative dan seorang yang tidak kering idea untuk berborak tetapi apabila ehin bersama ayah ehin,begitu sukar untuk ehin berbual dengan ayah ehin seperti mana ehin berbual dengan orang lain...

jurang pemisah antara kami telah lama terbina..ianya terbina tanpa kerelaan hati ehin...terus terang ehin katakan yang ehin sangat mencemburui adik-adik ehin..mereka mendapat perhatian yang lebih dari ayah ehin..tidak seperti ehin...kadang-kadang hati ehin di cuit rasa rindu untuk di manja oleh seorang ayah..yela walaupun sudah meningkat remaja,tetapi mereka masih lagi dapat merasai kehangatan pelukan seorang ayah,ciuman sayang seorang ayah..tapi ehin,tidak pernah merasai semua itu....tidak pernah sama sekali...

ehin terima semua ini dengan hati yang terbuka..ini dugaan hidup untuk ehin..mungkin ini cara abah mengajar ehin untuk menjadi kuat,cara untuk berdikari,cara untuk mematangkan diri tanpa bergantung pada orang lain...

abah,
walaupun abah tak pernah mencium ya,walaupun abah tak pernah memeluk ya,walapun abah tidak pernah memanggil ya dengan panggilan "ya" seperti ahli keluarga yang lain,ya tak kisah...ya terima semua itu...ya nak ucapkan terima kasih kerana membesarkan ya,menyayangi ya,terima kasih kerana memberi ya sebuah keluarga...
ya sayangkan abah sepenuh hati ya...walau apa pun abah tetap abah ya..tak ada yang lain...
semoga abah di panjangkan umur,dimurahkan rezeki..
aminn

Thursday, June 16, 2011

kini kembali

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

hii semua..kali ini ehin rasa ehin akan kembali aktif dengan blog ehin..agak lama ehin menyepi dan mendiamkan diri dalam dunia maya ni..bulan ni ehin berdepan dengan pelbagai cabaran dan masalah yang membuatkan ehin lebih dan matang dalam meneruskan hidup..

bermula dengan masalah kewangan..ermm biasalah bila tak bekerja.poket pun mula la sempit..susah la ehin nak bergerak..tapi bagi ehin,ehin tetap bersyukur kepada Allah kerana masih lagi mengurniakan rezeki kepada ehin..biarpun tidak la banyak tapi ehin bersyukur sangat..

selepas tu ehin diduga dengan masalah cinta,hati dan perasaan...hubungan yang telah dibina hampir runtuh hanya dengan satu malam.ehin macam hilang punca dan arah tujuan sewaktu dugaan ini datang menguji ehin...tapi Alhamdulillah,masih ada lagi jodoh untuk kami bersatu...syukur kepadamu Allah kerana memberi kami peluang untuk meneruskan hubungan ini...

sekali lagi dugaan datang kepada ehin apabila ehin jatuh sakit..setiap kali ehin makan,pasti ehin akan memuntahkan semula makanan tersebut..perut ehih seperti tidak dapat menghadam makanan yang ehin makan..tapi syukur sekali lagi kerana sakit ini tidak berpanjangan..terima kasih ya Allah kerana memberikan kesihatan kepada diri ini....

sampai disini untuk kali ehin....semoga ujian dan dugaan yang bakal ehin tempuhi nanti berjaya ehin harungi..dan entri kali ini menjadi perintis untuk ehin terus menulis dimasa akan datang..amin.

Thursday, June 2, 2011

Rekod

Assalamualaikum.....

hihihihihihihihi..perghh dah lama kot ehin tak buat entri dalam blog ehin ni..ermm macam dah malas nak update....kira ni boleh dikatakan rekod la kan??huhuhuhu...


ermmm sejak bergelar penganggur yang berjaya ni ehin dengan bangganya ingin share dengan korang satu rahsia...hohoho...BERAT BADAN EHIN DAH NAIK DENGAN PESAT DAN BADAN NI DAH MAKIN MENGGEMBANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


pergghhh sekali tengok dah macam orang ada anak 15 beb!!hahahhaa..boleh bayangkan tak??hihihi....ehin ni tak tahu la nak buat macam mana nak kasi badan ni slim...hohoho....


k lah malas nak taip panjang-panjang..kalau ehin rajin and ada masa ehin update lagi ye..tataaaaaaaaaa


Tuesday, May 24, 2011

Angry Bird

Assalamualaikumm...

haii semuaa..wahhh dah macam lama ehin tak update apa-apa dekat blog ehin..sebenarnya ehin macam dah hilang arah tujuan dalam menulis blog..ehin seperti kekurangan idea untuk dikongsi bersama..

ok kali ini ehin tampil dengan 1 benda yang mungkin akan membuatkan u all semua suka...haa nak tahu apa??satu permainan game..sejak bergelar penganggur ni,ehin boleh dikatakan menjadi seorang kaki game..hahaha...banyak game yang ehin rasa bodoh untuk di layan pada satu ketika dahulu kini menjadi teman untuk ehin mengisi hari-hari ehin...

ehin nak share pasal game angry bird..ermm pada asalnya ehin tidak la begitu berminat untuk mencuba game ni.tapi selepas ehin terbaca komen-komen kawan ehin di facebook,minat untuk mencuba game ini timbul..
so ehin nak ucapkan thanks kepada kawan ehin yang promot game ni dekat ehin...thanks syuk.... khayal game ni..

ok kalau u all nak try game ni boleh la masuk blog kawan ehin ni..dia dah linkkan dekat blog dia..korang boleh main sampai muntah..pastikan si bab* binatang perosak buruk tu mati..ehehhehee

jom kawan-kawan kita musnahkan najis muhalazah ini..jangan bagi mereka hidup dengan aman...sertai dan bantu burung yang teraniaya...yeeeyyyyy....

korang klik dekat pic ni nanti automatik akan masuk ke blog kawan ehin then boleh main game ni...

Tuesday, May 17, 2011

Oh surat tawaran

assalamualaikumm...

haii semuaa...adoii sakitnya kepala den ni ha..nak tahu kenapa??dah 2 hari den mencari surat tawaran masa mula-mula den masuk belajar dulu..adess..seingat den memang den ado simpan dalam fail den ni ha..tapi selepas dicari-cari memang tak ado..

haii la surat tawaran,mano la ekou menghilang..den dah poning neh....semua fail yang berkaitan dengan belajar ehin dah geledah..tapi tak jumpa..adoii surat ni time orang nak guna,hilang pulak,tapi bila tak diperlukan,dia ada pulak depan mata....adoiii

Monday, May 16, 2011

Alhamdulillah

Assalamualaikum dan salam sejahtera!!!

haiii semua...syukur ehin dah selamat sampai di kampung halaman...how is time to looking for a job gurl...baru 2 hari ehin duduk dekat rumah tapi air dah masuk kepala..bosan beb..seriusly....adoii..ermm barang-barang ehin tak habis kemas lagi...malas sangat nak kemas seyh..

tapi sebelum ehin mula kerja,ehin nak berjimba dengan adik-adik ehin a.k.a kawan baik ehin..kemana u all plan ehin boleh ikut.masa u all set...tapi ehin yakin kalau keluar dengan adik-adik ehin ni sure la awal..diorang bukan macam ehin yang boleh balik lewat..kalau nak tengok wayang ehin on je tapi tak mau tengok cerita kongsi..hihi..ehin dah tengok cerita tu...erm not bad la....

kalau cerita omputeh ni,ehin prefer download je...memang la feel dia lain kalau tengok dekat panggung tapi jimat sikit duit..hihihihi....

ok lah ehin malas celoteh panjang...tata semuaaaa

Saturday, May 14, 2011

kini tiba saatnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi dengan berkat dariNya dapat juga ehin mengabiskan masa 3 tahun ehin dalam mendapatkan segulung diploma..Alhamdulillah....
ehin gembira sangat.tadkala hati gembira apabila berakhirnya kehidupan sebagai seorang pelajar tetapi ehin perlu berhadapan dengan satu perasaan sedih yang teramat... PERPISAHAN...

kepada rakan-rakan sekolej aku ingin memohon maaf sekiranya sepanjang perkenalan kita aku ada melakukan kesilapan..aku sedar perangai aku ada kalanya menyakitkan hati..tutur kata aku pula mengguris perasaan korang..aku mohon maaf dari hujung rambut sehingga hujung kaki..terima kasih kerana banyak membantu dan berkongsi ilmu dalam mencapai matlamat kita sebagai pelajar..

kadang-kandang aku rasa kelakar sangat bila teringatkan saat perkenalan kita...time tu ada yang sombong je,yela first time tegur,ada pulak yang poyo-poyo,ada yang becok,ada yang malu-malu dan macam-macam kerenah yang buatkan aku tersenyum sendiri...

ingat tak 3 tahun dulu,kita datang dari negeri yang berbeza,dari latar belakang yang tidak sama tapi kita ada satu matlamat yang sama..matlamat untuk mencapai cita-cita kita..

korang,aku nak korang tahu yang aku gembira dapat berkenalan dengan korang,aku sayang korang dan sayangkan persahabatan yang kita dah jalingkan..aku mula terasa risau bila terfikirkan bilakah saat kita dapat berkumpul dan bergelak ketawa macam sebelum ni..yela masing-masing dah jauh..walaupun ada facebook,skype,fon dan ym tapi suasana dah tak sama..kita dah tak dapat bersua muka...

kita dah tak dapat berkongsi makanan bersama,dah tak dapat melihat ketekunan masing-masing dalam mengejar cita-cita,dah tak dapat bergurau dan yang paling penting kita dah tak dapat merasai nikmat belajar bersama...

Ya Allah terasa singkat masa berlalu..dah 3 tahun kita bersama..perpisahan datang menyusul ketika bunga keserasian dan bunga kemesraan mekar berkembang....kenapalah perpisahan ini perlu datang?

Amal,ko la member pertama yang aku kenal masa mula-mula aku masuk kat sini...azma,ko satu-satunya geng perempuan sem ogos yang aku ada....ain,ko antara kawan terbaik yang pernah aku dapat..yanti,ingat tak kejadian kat MC,tu yang membawa kepada perkenalan kita kan??

kepada member-member lain yang terlalu ramai untuk aku sebutkan disini,korang semua terbaik..aku sayang korang...terima kasih kerana sudi menjadi kawan aku..terima kasih kerana sudi berkongsi rasa dengan aku sepanjang kita belajar..terima kasih semua....


Tuesday, May 10, 2011

Tak Sabar!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

haii semua..hari ini ehin nak berkongsi rasa TAK SABAR ehin!!!!hahahaha.. kurang 4 hari lagi ehin akan meninggalkan Kolej Uniti ni..wahhhhh sekejap je masa berlalu....

ehin TAK SABAR nak habiskan paper terakhir ehin...wahhhhh...... mintak-mintak ehin boleh jawab la untuk subjek SOFTWARE PROJECT MANAGEMENT....

TAK SABAR nak balik kuantan...wahh ehin memang teruja...

wahai kawan-kawan,doakan ehin ye...peace..ehhehe


Thursday, May 5, 2011

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

ok kali ni ehin nak share pasal ibu.....sebelum ehin melalut dengan lebih panjang dan lebar ehin nak ambil satu petikan dari hadis yang ada kena mengena dengan ibu..

Datang seseorang kepada Rasulullah dan berkata, Wahai Rasulullah, kepada siapakah aku harus berbakti pertama kali Nabi menjawab,Ibumu!Orang tersebut kembali bertanya,Kemudian siapa lagi ?Nabi menjawab,Ibumu!Ia bertanya lagi,Kemudian siapa lagi?Nabi menjawab,Ibumu!Orang tersebut berta kembali,Kemudian siapa lagi, Nabi menjawab,Bapamu
[Hadits Riwayat Bukhari (AL-Ftah 10/401) No. 5971, Muslim 2548]

cuba korang hayati apa yang Rasul kita ingin sampai kan..jom kita tengok pula pengorbanan seorang ibu dalam membesarkan kita melalui lirik lagu MY MOTHER..
Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you

When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That?s right no other
My mother

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk

And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I say why close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Calm your head
And blow your nose

And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

sebagai mana yang kita tahu ibu merupakan seorang insan yang sangat mulia sehinggakan seorang ibu yang meninggal ketika melahirkan anak dikategorikan sebagai mati SYAHID..mereka seolah-olah mempertaruhkan nyawa mereka untuk melahirkan kita di dunia ini..

tapi seberapa ramai anak yang tahu menghargai pengorbanan ibu...jika kita lihat kepada lirik lagu di atas,begitu besar jasa ibu terhadap kita..dan cuba kita renung semula adakah kita dapat melakukan sedemikian kepada ibu kita pada hari tua mereka nanti...

kita sebagai anak seharusnya membalas dan mengenang jasa ibu yang melahirkan kita..haram bagi kita untuk melukakan hati ibu apatah lagi melahirkan air mata duka kepada ibu kita....biar pun siapa ibu kita,bagaimana lakaran hidup mereka,apa pekerjaan mereka,kita tiada hak untuk mempertikaian mereka apatah lagi mengeji mereka....

jadi apa kita mengambil kesempatan pada hari ibu yang bakal tiba nanti untuk menggembirakan hati mereka...luangkan masa sehari untuk bersama mereka...
ingat
layanlah ibu kita seperti esok dia tiada lagi disisi kita...
sekaya mana kita,
setinggi mana pangkat kita,
sekuat mana tenaga kita,
tanpa ibu yang melahirkan kita,
mustahil ada kita di sini hari ini..

SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA 
IBU YANG BERADA DI SELURUH DUNIA

Linux dan Ubuntu

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

haii semuaa..adess jam dah tunjuk pukul 3.13 pagi. tapi ehin masih lagi tak boleh tidur,nak tahu kenapa?otak ehin asyik memikirkan exam ehin..adoi....

mintak-mintak la semuanya berjalan lancar esok..dari tadi dok mengadap benda ni....otak ehin pun dah nek buntu...hehehee...

apa-apa pun doakan ehin ye...

Wednesday, May 4, 2011

Belajar susah tak belajar pun susah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semuaa



ermm mayb after korang baca tittle entri kali ni korang rasa pelik kenapa ehin cakap macam tu..its not about susah nak hadapi exam or apa..tapi ni susah nak hadapi HUTANG... almost people yang bergelar pelajar dikatakan sudah berhutang...salah seorangnya ehin laa..



bila ehin fikir,ehin rasa baik macam tak belajar je..sebab kena tanggung hutang yang mencecah 40K.. bukan satu angka yang kecil..eh kalau banyak tu la,macam-macam dah boleh buat...ye memang ehin tahu harta dunia satu hari akan buruk jugak tak macam ilmu tapi bila fikir yang ehin dah bergelar PENGHUTANG TEGAR ehin rasa serabut..

otak ni melayang nak memikirkan semua benda..ok lah even dah habis belajar pun,belum tentu ehin akan dapat kerja yang sama dengan kelulusan ehin right?sebab tak semua orang bernasib baik kan?? kalau kerja pun 10 tahun pun belum tentu lagi habis hutang tu...korang fikir dan kira sendiri ok..

kalau kerja,then gaji dapat rm1500..then gaji kita mesti la kita nak merasa jugak kan??ok lets said korang spent rm200 untuk bayar hutang pinjaman...
sebulan rm200 dikali dengan 12bulan (1 tahun)..tu baru rm 2400 hutang yang korang dah settle kan??
so untuk dapatkan berapa tahun korang kena menanggung hutang,rm40k korang bahagi pulak dengan rm2400...kalau ikut pengiraan ehin,korang akan dapat hampir 17 tahun menganggung hutang beb...40K yang digunakan dalam masa 3tahun mengambil masa yang lama untuk dilangsaikan...

OMG memang beban beb....ok fikir pula,belum tentu kita hidup selama tu..kalau ditakdirkan umur kita pendek...emm macam mana??sebab ehin ada terbaca 1 petikan hadis atau ayat Al-Quran,salah satu penyebab amalan kita tergantung adalah HUTANG..so macam mana tu???ehin tak berani hendak berkata mengenai agama tapi ehin tertanya-tanya...

ermm memang susahkan??belajar susah tak belajar pun susah..ni semua permainan duit...



Monday, May 2, 2011

Langsaikan Hutang!!

Assalamualaikummm...dan salam sejahtera..

adess first sekali ehin nak minta maaf dekat kawan sehidup semati ehin....ehin betul betul minta maaf sebab terlupa 1.5 hari tu birthday dia...

cik aini nadzirah sayang,saya nurfarahin binti ibrahim ingin mengucapkan
selamat hari lahir yang ke 21..jangan lupa daftar mengundi and semoga berbahagia dengan en nazrul....

ok sebagai hadiah ni saya nak langsaikan hutang......huhuhuu...

1. 4 perkara describe yourself  
  • talktive
  • gila-gila
  • sukar difahami
  • suka menyanyi

2. 4 nama manja kamu

  • Ya (panggilan famili)
  • Along
  • eihin
  • fara
3. 4 perkara baik yang kamu buat hari ini
  • kejutkan my hubby bangun tidur
  • angkatkan baju member
  • bawak moto untuk member (driver)huhuhu
  • minta maaf dekat hubby walaupun bukan salah ehin

4. 4 tempat yang nak sangat pergi 
  • Mekkah (nak tunaikan rukun Islam)
  • Jepun (nak tengok kecanggihan teknologi)
  • Pulau Langkawi (walaupun dah pernah pergi tapi tak puas lagi)hihihihi
  • Pulau Pinang

5. 4 benda wajib bawa kalau keluar
  • wallet
  • handphone (keluar bilik pun bawak phone)
  • kad pengenalan
  • pakaian (tak kan keluar nak berbogel kot)

6. 4 perkara terakhir kamu buat sebelum join contest ni

  • mesej dengan my bubby
  • call my hubby
  • bukak facebook
  • berak wakakkakakakakaka 
7. 4 orang paling kamu sayang di dunia ini
  • mama
  • abah
  • mr MAZ
  • kawan-kawannnn 
8. 4 jenis ragam manusia yang kamu jumpa hari ini
  • gedik
  • belagak
  • sombong
  • bajet hot.
9. 4 misi yang kamu mesti capai dalam tahun ini
  •  mesti grad tahun ni
  • dapatkan kerja untuk sara keluarga
  • teruskan hubungan dengan my hubby
  • kuruskan badan ( tu pun kalau dapat la....tak berharap sangat)
10. 4 habit buruk kamu
  • malas
  • malas
  • malas
  • malas 
* dah nampak bertapa malasnya ehin kan??wakkakaka

11. 4 perkara yang kamu fobia


  • apa ekkkkkkk
  • kehilangan kot....
  • ermmmm tak tahu laaaaaaaa
  • ermmm adess tak berapa reti makna fobia
ehin ni jenis yang tak serik,selalu kat mulut je cakap serik tapi hakikatnya YANG ADO!

12. 4 sebab kamu join contest ni
  • sebab kawan saya cik aini nadzirah dah tag
  • nak langsaikan hutang dekat aini
  • saja suka-suka
  • sebab dah tak ada kerja


Thursday, April 28, 2011

saya kaki karoke

haa kepada yang kenal ehin and penah keluar dengan ehin pasti tahu tabiat ehin yang satu ni....wajib ehin buat kalau ehin hang out...nak tahu apa???
KAROKE!!!!!!

hahahhahaahaha....kepada member-member yang setia menemani ehin kalau ehin keluar dan karoke....mesti menanah telinga korang kan???hehehehehe......

tapi serius la ehin memang gila karoke...ehin memang suka menyanyi...suka sangat sangat walaupun suara ehin tak best...ahh peduli apa kan??janji ehin puas...kalau ehin karoke ehin tak ada lagu wajib,ehin akan nyanyi je lagu yang ehin rasa best...ehin suka nyanyi lagu yang note tinggi walaupun kadang-kadang tak sampai...

walaupun tak ada lagu wajib untuk ehin karoke tapi ehin ada lagu favorite untuk karoke..nak tau??jap ekk ehin list kan...
  1. Anggapan mu - ziana zain
  2. madah berhelah - ziana zain
  3. gemilang - jacklyn victor
  4. janji manismu - aishah
  5. tak mungkin kerna sayang - alyah
  6. kesilapan ku keegoan mu - siti nurhaliza
  7. pastikan - siti nurhaliza
  8. tragedi buah epal - anita sarawak
  9. terlalu istimewa - adibah noor
  10. pintaku yang terakhir - dayang nurfaizah
  11. matahari - anges monica
haa tu antara lagu favorite ehin kalau ehin karoke..tp ianya tidak menjadi lagu wajib...huhuhu..kepada yang suka karoke,jom kita test suara sama-sama.....

tataaaaaa..............

Dah 117??

Assalamualaikummm dan salam sejahtera..

haii semuaa....eh ehin beru perasan something la..nak tahu apa??wahh entri dah banyak laa.....huhuhu...sedar tak sedar dah 117 entri yang buat...

banyak tuuu.....tak sampai setahun lagi ehin menjadi blogger...huhuhu...tahniah kepada diri ehin sendiri..heheheee...

Wednesday, April 27, 2011

KeNaPa TiDaK SaYa....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

hari ini ehin nak ceritakan 1 benda..kenapa ehin tak tulis blog dalam bahasa inggeris atau ehin jarang buat ayat dalam bahasa inggeris....banyak sebabnya...

antara sebabnya :-
  • saya punya inggeris tidak begitu bagus walaupun saya boleh bertutur dalam bahasa inggeris dengan baik
  • saya mempunyai masalah dalam ejaan dalam bahasa inggeris (broken spelling)
  • saya tidak yakin untuk menulis dalam bahasa inggeris
  • saya anak MELAYU sebab itu saya menulis blog dalam BAHASA MELAYU
  • saya tidak suka untuk merosakkan bahasa inggeris dengan ejaan bahasa melayu
  • saya sayangkan bahasa melayu
  • saya bangga menulis blog dalam bahasa melayu
  • saya malas nak poyo-poyo gunakan bahasa asing
tu lah sebab kenapa ehin tidak menulis sepenuhnya dalam bahasa inggeris...kalau rojak pun ok lah...rojak pun sodap..wkakakakaka..

sekiannn....tataaa

erti sebenar

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

haiii semuaaa...wahhh ehin happy sangat sangat hari ni..nak tahu kenapa??sebab sekarang ehin berada di Taman Guru...wahhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! seronok..........

ok kepada yang tak tahu apa tu taman guru,ehin nak cita sedikit..ehin ni dibesarkan di kuantan pahang...masa kanak-kanak ehin banyak dihabiskan di kuantan dan nama taman yang ehin duduk ialah Taman Guru...

so taman guru ni menjadi saksi kepada sejarah hidup ehin..menjadi saksi kepada tumbesaran ehin..huhuhu..hari ini ehin datang taman guru..sampai je kat sini,dada ehin sebak dan bercampur dengan gembira..dah dekat 8 bulan ehin tak balik sini...gembira...

sekarang baru la ehin tahu erti sebenar kerinduan terhadap kampung halaman..best sangat..ehin dah pusing taman ni tau..huhuhuhu....semua orang yang ehin nampak,pasti ehin hadiahkan dengan senyuman...huhuhu....

rindu sangat dengan suasana taman ni...baru 8 bulan tak jejak kaki ke sini,ehin tengok dah banyak benda berubah...terlalu banyak..kaya betol orang orang kat sini..yela ada yang perbesarkan rumah yang dah besar,ada yang tinggikan pagar rumah and ada juga yang cat rumah...

ok lah sampai sini untuk kali ini..nanti ehin update lagi..tataaaaa

Monday, April 25, 2011

Gelagat

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


haii semuaa....wahhh ehin rindu sangat sama blog ehin nih...huhuhu...sekarang ehin masih lagi berada di kampung..ehin tengah menikmati KFC...huhuh..tapi layan KFC sorang je la...tak ada member...

walapun sorang-sorang ehin sempat lagi mengutuk dan mengata orang..dushhh dussh jahat sangat dok kutuk orang...tapi best woo.....tengok gelagat orang then gelak and senyum sorang-sorang..huhuhu...bongok gila kan?? ni la akibatnya kalau lama tak keluar rumah.....

tapi memang lawak..kat KFC ni ehin boleh tengok pasangan kekasih,suami isteri and famili..wahh best kot..tapi dalam ramai-ramai ni ehin tergelak tengok 1 pasangan kekasih ni...

maybe bagi orang lain or diorang,perlakuan ni romantik la konon-konon tapi bagi ehin ianya lawak sangat...nak tahu kenapa??diorang ni macam tak ada tangan sendiri...wakakka..dok main suap-suap..lepas tu yang laki gigit sikit bagi sisa kat awek dia..awek gigit sikit bagi sisa kat balak dia..adess..tolong la weh.....

korang tak mampu ker apa weh..lepas tu boleh pulak jeling-jeling orang..adoi...aku tengok korang bukan sebab korang punya pasangan ni hensome or cute,tapi adess tolong la..hormat..kat sini ramai keluarga..boleh pulak korang buat perangai tak semenggah tu...dah la awek bertudung...

lepas tu ehin beralih pandangan pada 1 famili ni...anak perempuan dia memang comel..cute je makan ayam...yang si ibu pulak suap anak yang kecil dengan kentang..wahhh....si ayah melayan anak yang sorang lagi...harmoninya..nampak bahagia je...bila la ehin dapat merasa macam tu ye?tunggu je la...

haa dah alang-alang ada dekat KFC ni ehin,mintak borang untuk kerja...ermm just mintak je..mana tau kot-kot dapat..tak kesah la..ehin malas nak memilih kerja...janji duit masyuk dan halal sudah la...betol tak??

ok lah sampai sini je untuk kali ni...bye semuaa...assalamualaikumm

Friday, April 22, 2011

Alamak

Assalamualaikumm dan salam sejahtera.

hohoho..tadi ehin layan FB and terjumpa member lama ehin..so ehin add la...cepat je dia approve...huhuhu best woo...dia tegur ehin kat chatting..adoii soalan pertama dia...

"weh bukan ke ko kurus time sekolah dulu??"


adess ni malas ni nak tegur member-member lama..hahahaha...tu dulu..dulu memang la slim sekarang pun slim jugak tapi slim river...hohoho......ramai kot member-member zaman sekolah tegur ehin punya badan..hahhaaa.....yela zaman sekolah paling bangsat pun berat ehin 55kg...memang tak akan naik..so sesuai la dengan tinggi ehin..nampak la slim...sekarang??opss memang dah nak sama berat dengan anak gajah beb...65kg..ada percaya ka??percaya laaa...


tu pun untung dah turun..aritu dekat 70kg beb..adoii..ehin nih...orang makin besar,makin jaga badan..ehin pulak makan besar makin pesat pertambahan lemak dalam badan..wakkaakkaa...ala tak apa la,janji ehin tak sakit..hihihihi....


ok chow dulu..tataaa

Thursday, April 21, 2011

reunion??

ermmm memandangkan cuti dah nak dekat ni,masing masing sebuk la ajak buat reunion..adess ehin bukan tak berminat nak join..sebab pengalaman lalu buat ehin sedikit sebel untuk join reunion...bagi ehin reunion ni tak ubah macam satu medium kita nak berlawan dan kutuk mengutuk satu sama lain..

nak tahu kenapa ehin cakap macam tu..

ok kita buat reunion sebab nak eratkan hubungan kan??tapi sebaliknya berlaku..nanti mula la timbul perasaan tak puas hati antara yang hadir...

lepas tu nanti ada la mula nak menunjuk yang akulah terbaik..geng aku lah yang best...ermmm fucking shit!tolong la...

elok-elok sebelum ni tak bermasam muka,nanti boleh bermasam muka..hal zaman sekolah diungkit semula..apa kejadahnya?? hey beb benda dah lepas kot kenapa nak ungkit-ungkit??matang la sikit..entah apa-apa je...

tolong la..ehin memang kalau boleh nak mengelak dari join reunion yang ehin rasa macam tak ada faedah..penat-penat bertungkus lumus dengan kawan nak manage tapi jadi bahan kutuk dan kata oleh para mereka yang tak reti nak kenang jasa..

kepada kawan-kawan yang berhasrat nak ehin join reunion,ehin minta maaf sebab ehin mungkin TAK AKAN join..kalau nak jumpa ehin,just call ehin.kita set time and jumpa..lepak sama-sama..tak payah nak reunion..

boleh ker??

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

haii semua...wahhh hari ini dah hari khamis la...best best best...ermmm salah tak best tak best dan sangat tak best..... nak tahu kenapa?? sebab dah semakin hampir dengan final exam...dusshhh ddduussshhh tumbuk diri sendiri sebab tak reti reti nak study...asyik dok online je...

nak tahu tak? sedang ehin syok-syok online facebook tiba-tiba ada sorang mamat ni tagur ehin...nak tahu dia cakap apa??ayat dia lebih kurang macam ni:

"cik fara ucukk,tolong like and komen wall pic ***"

adess ada ker buat macam tu.. patut la sebelum ni ehin tengok dia punya status dan gambar ramai orang like...adessss.....
boleh ke macam tu??
ada juga orang macam tu ekk...ermm lepas ni ehin pun nak buat macam tu jugak la...masuk gambar or buat status baru dekat facebook then hantar IM tulis:
"sayang ehin tak?kalau sayang ehin like status or wall pic ehin ekk"

hahahahahhaah.....kalau dia boleh buat ehin pun nak buat...boleh???
ok sekian....

Wednesday, April 20, 2011

saya di sound

adessss ehin baru lepas kena sound..nak tau sapa yang berani sound ehin tu???

haa ni la orang yang sound ehin...hehehehee...she is my mum..nak tahu dia cakap apa??meh ehin ulang perbualan kami tadi...

ehin: mama buat apa kat dapur ni??
mama: masak la anak manjang.. ya,mama nak mintak tolong ni..(sambil menoleh ke belakang)..
           adoii budak ni,baru nak mintak tolong dia dah makan pulak..

ehin: senyum + sengeh
mama: haishhh budak ni,asal ke dapur je mesti melantak.tak boleh nak mintak tolong lansung...
ehin: ala mama bukan selalu (dengan muka tak bersalah meneruskan urusan untuk makan mengopek kerang)
mama: dah lepas makan tu jangan lupa lap meja
ehin: yela jap lagi ya lap meja..

haa tu la kisahnya....adess memang la nak ke dapur sebab makan,tak akan la pergi dapur nak poco-poco pulak..wakakakakaa...ok adiosss..


aku tak suka ko beb

assalamualaikum dan salam sejahtera..

ermmm entri kali ini ehin nak luahkan isi hati ehin...kepada **** sorry la saya memang tak suka awak...saya tahu benda ni agak kejam tapi tak tau la kenapa saya memang tak suka awak...

ermm macam poyo pulak pakai awak saya nih...ok la cakap macam biasa je la ekk..aku bukan apa.entah la aku rasa macam ada something je bila kawan dengan ko...aku memang tak boleh nak teruskan persahabatan dengan ko...

banyak sebab aku tak boleh kawan dengan ko....tapi tak payah la ko tahu..cukup la aku sorang je yang tahu...lagipun aku penat la hidup macam ni....ramai yang halang aku berkawan dengan ko beb...tapi aku degil...tengok la aku akan cuba jauhkan diri dari ko..maaf kalau ko terasa lepas ni....

ok la sampai sini untuk enrti kali ni..tataa

kutuk??

wahhh nak kutuk video ehin yang lepas?ehehehe kutuk la.tak luak pun k..ehin suka bila kena kutuk thats mean yang korang memang tengok video ehin sampai habis..terimas.....

ehin buat video tu pun just for fun..tak ada la sebab nak cari glamer..tapi disebabkan meraka-meraka yang suka mengutuk ni,makin ramai la yang tengok video ehin..nak tahu sebab apa ehin cakap macam tu..yela sebab video tu tak best,diorang pergi menyampai-nyampai dekat orang lain yang ehin buat video..

dengan cara tu orang yang tak tengok pun tertarik nak tengok video ehin..ehehhehhee...bagus la sebab tolong promotekan ehin punya blog secara tak sengaja...ehin suka sangat-sangat..terima kasih la kepada mereka yang bermulut longkang tuh..ehehehhehehehee....ada aku kesah ko nak kutuk???ehhehee

pada yang puji tu,terima kasih dior....ehin hargai sangat sangat...dengan ini,saya NURFARAHIN A.K.A EHIN berasa sangat senang dengan pujian anda..

sekiann..... :)

sotware untuk mengira tarikh period

assalamualaikummmm

haa ehin datang lagi untuk entri kali ke tiga pada hari ini..ehehhehe...tadi ehin buat blogwalking dekat blog kawan-kawan..ehin singgah dekat blog kawan ehin ni..bagi ehin blog dia ni penuh dengan informasi tentang software dan kepada mereka yang suka online..banyak informasi dan tips yang dia share dekat blog dia//

ehin tertarik dengan entri yang tentang satu software khas untuk wanita...ermmm....macam menarik..software ini diberi nama penghitung waktu subur dan waktu haid..so sangat sesuai la untuk wanita..tak akan la lelaki datang haid kan?tapi pada para lelaki yang jenis care tentang period awek atau isteri diorang,benda ni memang sesuai...

ehin pun dah download dan dah masukkan dalam lappy..lepas ni senang la nak kira kan..ok kepada para wanita yang berminat boleh la download benda ini...and try la sendiri k..


klik pada gambar di atas untuk download

colek apple??

Assalamualaikummm

haiii..hehehehee...ehin sorang-sorang kat rumah ni..and ehin dah buat gila..huhuh..bukak peti ais ehin nampak ada buah apple..wahh ni dah best..ehin ni bukan lah suka sangat makan buah..lebih-lebih buah yang macam masam nih...

serious ehin memang seorang yang tak suka masam...serbuk yang orang makan dengan buah pun ehin tak makan sebab ehin rasa masam..kalau u all makan buah oren yang mahal pun ehin tak terliur sebab memang ehin tak makan masam...

ok berbalik pada apple tadi,ehin tetiba teringin nak makan apple..uhuhu ehin pun ambik sebijik dan hiris nipis-nipis..pelik sikit..ehin ambik kicap,gula and cili..then makan dengan buah apple tu...

hahahaha...dah macam makan buah mangga je...huhuh..aahhh peduli apa ehin janji ehin dapat makan apple..ehehhehe..jom kawan-kawan jemput makan sekali dengan ehin...

babaiiii

Perangai yang dikatakan gedik yang sering dilakukan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

haii semua..apa khabar??diharap anda semua sihat dan cerialah hari ini...eermmm....topik kali ni,ehin just copy dari 1 tempat..bagi ehin macam menarik dan bila kita fikir secara dalam,memang ada orang macam ni kat sekeliling kita..and tanpa kita sedar kita pun dah berkelakuan macam ni..nak tahu apa jom kita tengok..kepada yang terasa,sorry ekk..ehehehe...

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?


3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh


4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak


5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!


6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.


7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett


8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)


9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'


10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'


11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun


12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau


13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang


15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'


16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi


17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot


18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?


19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway


20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau


21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau


22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' memang gud gud la kau


23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..


24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam


25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

huhuhu...amacam ada terasa tak??ehhehehehe....ehin pun macam sentap masa first time baca..tapi chill la beb...benda betul kot..ehehhehe...orang-orang macam ni ada di sekeliling kita and kadang-kadang kita pun berkelakuan macam tu tanpa kita sedar..so fikir-fikir lah dan selamat beramal.eheheh

Tuesday, April 19, 2011

sebal

assalamualaikum dan salam sejahtera..

adess ehin tengah pening ni...nak tahu kenapa??sebab blog ehin dah tak betul..ni la akibat dari memandai mandai..adess...

sekarang semua blog yang ehin follow dah tak dipaparkan dekat dashboard..adoii kenapa ekk jadi macam ni??tadi ehin juzt tukar email blog..lepas tu terus hilang semua...waaa nak menagis ni!!! kepada sesiapa yang tahu macam mana cara kita nak dapatkan semula blog yang kita dah follow tu boleh tak bagi tahu ehin??

ehin berharap sangat-sangat..takkan la ehin nak follow semula semua blog tu??banyak kot..adess..boleh gila kalau macam ni..tolong ye kawan-kawan..

sekiannn.......
assalamualaikum dan salam sejahtera..

Saturday, April 16, 2011

yahooooooooo

Assalamualaikumm dan salam sejahtera..

haii semuaa....alhamdulillah ehin dah sampai ke kampung halaman..huhuhuhu...best kot...

ehin nak ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang komen video ehin..terima kasih :)

second video

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

haiii semuaa...hari ini ehin dah buat ting tong..ehin ada something nak share dengan u all...jom jom kita tengok..huhuhu

video

huhuhuhu...sorry la ekk kalau tak clear..ehin pakai handset je..mana la nak mampu rakam pakai video cam....nak rakam pakai lappy pula,lappy rosak..
(opss terbuat ayat simpati pulak)

ok la semua sampai sini untuk kali ini...tata semuaaa.....

Assalamuaalaikummm....mmmuuuaaahhhhh mmmmuuuaaahhhhhh....

Friday, April 15, 2011

BaLiK KaMpUnG

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semuaaa...

Hari ini InsyaAllah ehin akan pulang ke tempat tumpah darah ehin....its PAHANG!!!!!!!!!!


wahhh rasa HAPPY sangat kalau betul ehin akan balik ke Pahang malam ni...


huhuhu..nak balik tapi tiket belum beli lagi..nak tahu kenapa???
sebab ehin CONFUSE la, nak balik hari ini atau hari esok..huhuhuhu.


niat hati nak balik hari ini..tapi beg ehin pun,ehin tak kemas lagi..macam tak ada feel je nak balik..aikk boleh plak macam tu..orang lain kalau sebut pasal kampung mesti excited..ehhehehe

apa-apa pun just wait and see je la...sebab ehin ni suka ikut kepala sendiri..kalau merancang ni selalunya tak jadi..hehehhehee....kepada kawan-kawan,doakan ehin selamat sampai di Pahang ye....

WAHAI WARGA PAHANG YANG MENGENALI BETA SEKALIAN,
TUNGGULAH KEPULANGAN BETA,
NANTI KITA BOLEH DATING BERSAMA-SAMA,
HUHUHUHUHUHU......

Thursday, April 14, 2011

Alhamdulillah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

hii semua..harap u all semua sihat la ye.huhuhu...wahhh hari ni ehin berasa sangat lega dan teruja..memang la pada mulanya ehin punya mood tak berapa ok,tapi berkat dari kawan-kawan,mood ehin menjadi pulih...wahh terima kasih kawan-kawan sayang korang sangat-sangat..

hari ini ehin bersyukur sangat kerana kumpulan kami berjaya menyiapkan test yang diberi dalam masa yang ditetapkan..pada mulanya memang terdapat pelbagai masalah..yela PC yang diberikan tidak boleh boot cd..ada pulak PC yang tak support Ubuntu yang kami ingin gunakan...bila dah boleh boot dan run,timbul pula masalah PC hang..adoii dugaan-dugaan..tapi syukur kerana berkat kesabaran ketua kami iatu azri hafiz,akhirnya kami berjaya...

huhuhuhu..seronok sangat-sangat..hehhehehehe.tadi kami telah di uji untuk menjalankan aplikasi linux...antara aplikasi yang kami jalankan adalah samba dan acaphe...memang sangat complicated..perghh tapi nasib baik azri hafiz sorang yang hebat bab linux n ubuntu..so dia la settlekan..

ehin dah yang lain just tengok dan fahamkan apa cording yang dia run kan...huhuhu..kalau ada yang rasa macam salah dan tak betul,kitaorang saling tegur menegur..tu kan function kerja kumpulan...apa-apa pun terima kasih kepada rakan kumpulan ehin iaitu:

  • mohd azri hafiz
  • mohd zaid
  • mohd hazlan
  • of course ehin sendiri iaitu nurfarahin

tahniah lagi sekali..walaupun tak banyak flag yang kita dapat kumpul,tapi best sebab kita dapat buat benda tu..kalau tak kerana PC masalah,aku yakin kita berjaya kumpul 5 flag bagi setiap soalan..tapi tak apa la..kira ok la sebab paling sikit 3 flag itu pun kerana PC kita hang...

ok sampai disini..tata semuaa

Wednesday, April 13, 2011

kosong

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

haii semua...ermm ada yang tanya ehin kenapa ehin macam dah jarang update blog dan menulis..sebenarnya ehin seperti kekeringan idea untuk menulis dan berkongsi rasa.. tapi ehin rasa mungkin selepas ini ehin akan semakin perlahan dalam dunia blogger ini

InsyaAllah dalam pertengahan bulan 5 ini ehin akan memulakan 1 fasa baru dalam hidup ehin..ehin akan melangkah ke alam pekerjaan..kalau tempat kerja ehin nanti memerlukan ehin mengadap komputer dan menaip,InsyaAllah ehin akan sentiasa berblogger..tapi jika kerja ehin tidak memerlukan ehin melakukan sedemikian,mungkin susah untuk ehin untuk sentiasa meng"update" blog ehin..

sekarang ehin dah mula mencari kerja..dan Alhamdulillah,banyak tawaran kerja yang ehin dapat..tetapi tawaran yang datang tidak kena dengan minat ehin..ermm susah kan?tak apa lah apa-apa pun ehin akan cuba memilih yang mana dirasakan sesuai...

kerja apa?biarlah dirahsiakan dahulu..takut nanti kalau dicanang 1 kampung habuk pun tak ada..kalau ada rezeki,adalah nanti..sebab tak akan lari gunung dikejar...ehin pun memohon supaya Allah memudahkan urusan temuduga ehin dan semoga ehin senang diterima di tempat baru nanti..

akhir kata Assalamualaikum dan byee....

Monday, April 11, 2011

Rumah Siap Pahat Berbunyi.

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

haiii semua...kali ini ehin ingin meluahkan isi hati ehin..oklah sebelum ni ehin macam diam dan malas nak ambik hal tentang benda ni.tapi bila ehin tengok macam dah banyak sangat yang makan hati dan mula mengungkit so ehin macam terasa....

entri kali ini ehin nak khaskan kepada mereka-mereka yang terlibat dengan malam gemilang comp-tech minggu lepas.. ermm event ni dah hampir seminggu berlalu tapi masih ada lagi suara-suara sumbang yang ingin memperkatakan hal ini..ehin sendiri pelik..ada yang cakap event tu kecik la,makan tak sedap la,AJK makan duit la..

ok lah first ehin nak tanya kepada yang cakap event ni kecik,kenapa u all tak nak manage sendiri event yang kalau korang rasa korang boleh buat yang lebih baik??kenapa korang tak buktikan??kenapa korang tak nak join AJK time kami semua bertungkus lumus membuat persediaan??mana idea-idea gempak dan brillian korang?mana???

ehin nak tanya kepada yang cakap makanan malam tu tak sedap dan tak berbaloi,korang tak rasa malu ker?yela dah tahu makanan tak sedap tapi kenapa makan?pelik la sebab kami AJK tak makan pun malam tu..tapi makanan yang dihidangkan di atas meja korang semua licin??apa relaven korang cakap makanan tak sedap??pelik dan sangat pelik.lepas tu cakap makanan tak berbaloi dengan harga,adoii nak makan seafood kan,setakat rm 20 pun korang susah nak bayar,so rm20 tu setimpal dengan apa yang kita dapat..jangan la ungkit bab makan sebab benda ni jadi darah daging...

bab AJK makan duit pula,ada bukti yang kukuh or ada orang nampak tak??korang ada pegang duit tu tak??cuba bayangkan dengan hanya rm20 korang,para AJK dan pensyarah nak bayar resort,nak cari hadiah,nak beli itu nak bayar ini..duit korang tu tak cukup nak tampung semua perbelanjaan,jadi mana mungkin maki makan duit tu...

so ehin harap la kepada yang banyak bunyi dan bising pasal event tu,fikir semula sebelum bercakap...kalau ada tak puas hati or ada yang terasa mari kita duduk semeja dan bincang benda ni sama-sama..tak payah nak terpekik terlolong macam orang tak ada akal dalam facebook...tak guna bersuara kat situ,tak puas..jadilah matang..korang pelajar IPT kan?dah nak abis pun belajar...so buat la perangai macam pelajar IPT jangan buat perangai macam orang yang duduk pusat serenti..

akhir kata,kalau ada yang terasa dengan enrti kali ini ehin minta maaf dan ehin harap kita dapat berjumpa dan duduk 1 meja untuk bincang benda ni..jangan perbesarkan benda yang kecil..sekian...

assalamualaikum...

happy birthday to me

assalamualalaikummm dan salam sejahtera...



hai semuaa!! apa khabar??huhuhuhu...wah arini genap la umur ehin 21 tahun 1 hari..hehehe....happy belated birthday to myself..eheheh..dah 21 umur ehin..OMG!!dah tua la...opss tua ker???

when we ask about birthday mesti orang akan tanya apa kita punya azam baru,apa kita punya impian..ermm boleh tak kalau ehin cakap ehin tak ada azam and impian??hahhahaha..sebenarnya ada...

ermm ehin nak ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan dan ahli keluarga ehin yang ucapkan happy birhday dekat ehin..ehin hargai sangat..tapi dalam ramai-ramai yang wish birthday,ehin still macam terdengar-dengar nyanyian birhday anak sedara ehin..alamak so sweet..dengan pelat and suara yang comey....thanks piya,along ya hargai sangat sangat...tetiba rindu dekat anak buah ehin tu...

dah masuh 21 tahun ni,banyak benda yang ehin kena buat nih..jap ehin nak listkan...


  1. kena daftar sebagai pengundi (WAJIB)
  2. dapatkan diploma
  3. dapatkan kerja 
  4. tolong famili
  5. ubah perangai (da tua beb kena ubah perangai)
  6. ermm banyak lagi laa malas nak list pun
ok la sampai kat sini untuk kali ini....tata semuaa

Saturday, April 9, 2011

gilakah saya

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua...

haii guys....ermm harini ehin tak malas nak tulis mukadimah panjang-panjang...ehin ni gila ker?adoii kalau ehin gila sure la ehin tak terfikir yang ehin ni gila or waraskan??

nak tahu kenapa persoalan ini bermaik di benak ehin??sebab ehin sekarang ni selalu rasa cemburu dan asyik rasa nak marah..OMG......Ya Allah bantulah hamba mu ini...ehin kadang-kadang jadi tak faham dengan diri ehin...

ehin cemburu pada orang yang tak sepatutnya..ehin marah pada benda-benda remeh..apa kena dengan ehin ni??adakah tahap kesabaran ehin berkurang kerana makin banyak dosa yang ehin lakukan...Ya Allah....

oklah tak mau taip panjang-panjang.nanti ehin update lagi.byeee..assalamualaikumm

Friday, April 8, 2011

Tak Faham Bahasa



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

haiiii...wahh dah hari jumaat la...penghulu segala hari..tak lama lagi ehin akan meninggalkan port dickson ni..banyaknya kenangan yang ehin tak akan dapat kat tempat lain melainkan port dickson...ok ok bukan tu yang ehin nak cerita,ehin nak cerita pasal manusia yang tak faham bahasa...kalau dalam bahasa kasarnya bebal...

kita memang akan sentiasa akan berhadapan dengan orang yang macam ni..kadang-kadang tanpa kita perasan,kita sendiri tergolong dalam golongan ini..sejak kebelakangan ini ehin sering berhadapan dengan manusia yang mempunyai sikap macam ni...adoii pening kepala nak handle...

kalau tak dilayan,nanti dikatakan sombong or berlagak..tapi bila dilayan,mula la over..eh hello bukan awak sorang je ehin nak layan ok..ehin pun ada life ehin sendiri,so bila ehin dah cakap ehin busy or jangan ganggu ehin,so please la faham...

sakit pulak hati bila kena macam tu..lagi 1 kenapa la susah sangat nak faham orang ekk?? ehin memang tak ada masa nak layan mesej dari manusia-manusia yang tak ada otak or yang pentingkan diri sendiri..kepada yang terasa tu ehin minta maaf la ek..sapa makan cili dia terasa pedas...



ok lah ehin malas nak taip panjang-panjang...nanti bosan pula nak baca kan...ok sampai sini untuk kali ini..jumpa lagi di entri yang akan datang...assalamualaikumm...

Thursday, April 7, 2011

Misi Yang Gagal

Assalamualaikumm dan salam sejahtera..

haii semua..macam mana hari ni??sihat tak??harap korang semua sihat dan happy sentiasa...ehin agak kecewa dan terkilan dengan diri ehin..

adess ehin ni tak dapat menahan godaan nafsu..opss jangan fikir bukan-bukan ekk..semalam ehin dah berjanji yang hari ini ehin tak mahu on handphone selama  hari..and misi ehin menemui kegagalan..ehin mula off handphone tepat jam 12 malam tadi..dan ehin dah on handphone pada pukul 1 tgh hari tadi..12 jam je..

tak apa,ehin akan cuba lagi lain kali..tapi nanti ehin bukan setakat untuk tidak mengaktikan handphone,ehin akan cuba untuk tidak online..nak merasa hidup tanpa teknologi...sebab ehin dapati ehin bukanlah manusia yang boleh bertahan tanpa teknologi..


tapi tak apa..ehin akan jadikan ini satu cabaran dalam diri ehin..oklah kawan-kawan,doakan supaya misi kedua ehin berjaya..assalamualaikummm..

Wednesday, April 6, 2011

saya suka jawab-jawab...love it....

assalamualaikumm...haii semua...korang perasan tak,yang ehin ni suka sangat main jawab-jawab soalan..terutama benda berkaitan dengan ehin..nak tau kenapa???ni salah satu peluang korang nak kenal ehin.. jom check it out..


kalau korang tak nak baca pun tak apa..apa-apa pun terima kasih sebab sudi melawat blog ehin yang syok sendiri ni.eheheheehehe..

1. Benda apakah yang paling penting dalam hidup..
1. Ilmu (kaya duit tapi tak kaya ilmu tak ada guna)
2. kasih sayang 
3. duit (nak masuk toilet pun kena bayar kan)
 

2. Benda terakhir yang dibeli dengan duit sendiri..
masker (uiskk sejak bila pandai pakai masker nih??)
kompius dengan diri sendiri :P

3. Tempat perkahwinan yang diidamkan dan tema..
kalau boleh nak buat dekat hotel.. (demanding giler kan??)huhu
tema pulak nak perkahwinan ala bali (boleh tak?)

4. Adakah anda sedang bercinta??
ye memang saya sedang bercinta.
saya bercinta dengan keluarga saya
saya bercinta dengan diri saya
saya bercinta dengan kekasih hati saya... 
mohd afiq zhafran bin mohf yusoff

5. Berapa lama anda mencintai pasangan anda??
kalau boleh selagi angin bertiup
selagi matahari boleh terbit disebelah timur
selagi bulan dikelilingi bintang
selagi laut dipenuhi air
dan
selagi nyawa masih di badan..

6. Antara mak dan ayah,yang mana 1 paling anda rapat??
seriusly ehin memang rapat dengan mama..
like mother like daughter la...

7. Namakan orang yang anda benar-benar ingin berjumpa..
1. mohd afiq zhafran rindu sebab dah 7 bulan tak jumpa
2. aznil hj nawawi... walaupun pernah bersua muka tapi tak berborak pun... :(

8. Pilih 1 kiss atau hug..
ehin nak both of it boleh tak.
tapi kalau kena pilih 1 jugak ehin nak HUG..
nak tahu kenapa?
ada 1 fakta yang menyatakan bila kita dipeluk atau memeluk,kita dapat memberi rangsangan emosi kepada orang yagn sedang kita peluk..
pelukan boleh menenangkan jiwa.

oppss tapi jangan tersalah peluk..huhuhu...

9. Lagu yang anda selalu dengar
1. kau ilhamku - man bai
2. perfect two - auburn
3. bila rindu - ruffadge
4. kesilapanku keegoanmu

tulah serba sedikit tentang apa yang ehin nak share dengan korang..
nanti kalau ehin ada jumpa soalan yang agak-agak syok untuk dijawab ehin akan kongsi dengan korang lagi...
byeee..
assalamualaikumm..