Kiraan skodeng

Student Free Stuff

Wednesday, May 4, 2011

Belajar susah tak belajar pun susah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semuaa



ermm mayb after korang baca tittle entri kali ni korang rasa pelik kenapa ehin cakap macam tu..its not about susah nak hadapi exam or apa..tapi ni susah nak hadapi HUTANG... almost people yang bergelar pelajar dikatakan sudah berhutang...salah seorangnya ehin laa..



bila ehin fikir,ehin rasa baik macam tak belajar je..sebab kena tanggung hutang yang mencecah 40K.. bukan satu angka yang kecil..eh kalau banyak tu la,macam-macam dah boleh buat...ye memang ehin tahu harta dunia satu hari akan buruk jugak tak macam ilmu tapi bila fikir yang ehin dah bergelar PENGHUTANG TEGAR ehin rasa serabut..

otak ni melayang nak memikirkan semua benda..ok lah even dah habis belajar pun,belum tentu ehin akan dapat kerja yang sama dengan kelulusan ehin right?sebab tak semua orang bernasib baik kan?? kalau kerja pun 10 tahun pun belum tentu lagi habis hutang tu...korang fikir dan kira sendiri ok..

kalau kerja,then gaji dapat rm1500..then gaji kita mesti la kita nak merasa jugak kan??ok lets said korang spent rm200 untuk bayar hutang pinjaman...
sebulan rm200 dikali dengan 12bulan (1 tahun)..tu baru rm 2400 hutang yang korang dah settle kan??
so untuk dapatkan berapa tahun korang kena menanggung hutang,rm40k korang bahagi pulak dengan rm2400...kalau ikut pengiraan ehin,korang akan dapat hampir 17 tahun menganggung hutang beb...40K yang digunakan dalam masa 3tahun mengambil masa yang lama untuk dilangsaikan...

OMG memang beban beb....ok fikir pula,belum tentu kita hidup selama tu..kalau ditakdirkan umur kita pendek...emm macam mana??sebab ehin ada terbaca 1 petikan hadis atau ayat Al-Quran,salah satu penyebab amalan kita tergantung adalah HUTANG..so macam mana tu???ehin tak berani hendak berkata mengenai agama tapi ehin tertanya-tanya...

ermm memang susahkan??belajar susah tak belajar pun susah..ni semua permainan duit...



2 comments:

baby_elida said...

huyooo...
mmg byk gler doh...
tp nak wat cmna kan...
saba jela....
xda mslah yg xbole dslesaikan...

eihin said...

yup mmg..