Kiraan skodeng

Student Free Stuff

Tuesday, March 15, 2011

Opss jangan kerana mulut badan binasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

harini ehin dapat luangkan lebih masa dengan blog ehin..yela hari ni ehin bangun awal untuk ke kelas...adoii liat kot nak bangun....semalam dalam sejarah ehin tidur awal tapi macam biasa seawal manapun ehin tidur pasti dalam pukul 3 pagi ehin akan terjaga...adoii apo kono dengan den hi haa..dalam pukul 7 lebih ehin bangun...omak ai macam mano den tak sodar azan sobuh nih??sabar je la...sedar pun sebab my ucuk hantar mesej..dia suh call..wahh tu yang mata terus cerah.kikiki...gatai noo...

ok bukan tu yang ehin nak share dengan korang..tu mukadimah je..perghh panjang kot mukadimahnye...ehehehhee....nasib korang la kena baca...hehehehe..layankan jela ehin yang sebal ni..hihihi....ehin nak bercakap pasal mulut...

semua orang dalam dunia ni ada mulut..binatang pun ada mulut..apa tujuan mulut???sure la untuk bercakap kan??selain tu mulut juga digunakan untuk makan..tapi ada sesetengah dari kita tak pandai jaga mulut..ni bukan nak cakap pasal kebersihan mulut ekk..kalau nak tahu hal yang tu korang jumpa la pakar mulut or doktor gigi..lantak korang la kalau mulut korang bau bangkai sekalipun..ada ehin kesah??? actually kesah jugak tu pun kalau korang berhadapan dengan ehin la..hishh mana nak tahan kalau hongap busuk..wkakakaka...lalat pun boleh mati beb....



ok ok berbalik semula pada tajuk asal..memanglah mulut kita ni digunakan untuk bercakap tapi jangan sampai tersalah cakap..haa kesian kat badan nanti..tak pasal-pasal kena tibai..adusss sakit woo....kita kalau nak bercakap kena la ikut macam pepatah ni

cakap siang pandang-pandang
 cakap malam dengar-dengar

kalau kita ikut pepatah tu sure la kita selamat..Insya Allah di dunia dan akhirat....memang la ehin pun jenis mulut lepas tapi kita kena la tengok situasi dan tempat..jangan nak main sembur je..haa nanti timbul pulak kontroversi..sape nak tanggungjawab dek noi oii??mak nak jawab ker???penat nanti...

ha lagi 1 jangan la selalu gunakan mulut and lidah kita ni dengan menyebut benda yang bukan-bukan...contoh b***,****mak,lan*** dan yang sama waktu dengannya...sorry la kena tapis sikit..bahaya....apa kata kalau kita amalkan zikir..haa kan baik tu..kalau dalam kesusahan or kesulitan baik la sebut perkataan-perkataan zikir...sure hati jadi tenang sikit...

kalau korang perasan la...kalau kita tengah emosi kita sebut nama-nama Allah,InsyaAllah hati kita akan tenang..tapi kalau kita mencarut dan memaki hamun,hati kita bertambah sakit..betul tak??so tukar la tabiat sikit..ehin bercakap ni bukan untuk korang je ni pun untuk peringatan kepada diri ehin juga.yela 1 jari menunjuk kearah orang,4 jari lagi menunding kearah kita..betul tak??


so apa kata kita ubah sedikit tune mulut kita ni...supaya badan yang tak bersalah tak akan binasa..akhir kata jaga mulut,jaga lidah InsyaAllah semua akan menjadi indah..


Assalamualaikumm...
 

3 comments:

sekamar rindu said...

salam.

yg penting kita perlu berhati2 time menuturkan kata...risau terlebih ckp..ada hati yg terasa..

eihin farahin said...

wslm...
yup btol kita kena berhati hati dalam menuturkan tiap patah kati

baby_elida said...

kati??
katala yunk...hehehehe..
guro je k...
hmmm btol tu....
ckap jgn sbrang ckap ja...
bt ht org len skit...